Wie het nieuws de afgelopen maanden een beetje heeft gevolgd is waarschijnlijk wel op de hoogte van de bosbranden in Australië en de heftige regenval in Afrika. Verschijnselen die volgens velen de oorzaak is van de mens. De aarde probeert terug te vechten tegen al het leed wat wij heb aan doen. Naar verwachting zal dit natuurgeweld alleen maar blijven aanhouden mits wij, de mens, daar iets aan doen. Duurzaam ondernemen zal aankomend jaar een nog belangrijker topic worden dan dat het al was maar hoe kan je dit als klein bedrijf of start-up doorvoeren?

Duurzaam ondernemen hoeft niet duur te zijn

Kleine ondernemingen kijken vaak op tegen de grote ondernemingen en naar wat ze allemaal doen op het gebied van duurzaam ondernemen. De nieuwste technologie wordt uit de kast gehaald en de ene na de andere econoom krijgt een vast aanstelling in het team. Iets wat een klein bedrijf zich gewoon niet kan permitteren. Maar waarom zijn kleine onderneming er zo van overtuigd dat duurzaam ondernemen veel goed moet kosten? Dat is namelijk geen reden om meteen de handdoek in de ring te gooien. Duurzaam ondernemen kan namelijk op ontzettend veel verschillende manieren gebeuren waarvan er een paar zelfs zo goed als gratis zijn. Daar is duurzaam ondernemen een investering. Een investering waar je als het goed is uiteindelijk waar rendement van terug krijgt. Hoe “groener” jouw onderneming wordt, hoe waardevoller je zal zijn voor de consument. Niet alleen de aarde wil namelijk dat we het duurzaam ondernemen uitbreiden, ook de consument verwacht dat wij als bedrijf onze maatschappelijke verantwoordelijkheden nemen.

Goedkope veranderingen met betrekking tot duurzaam ondernemen

Er zijn al een tal van goedkope oplossing waardoor jullie veel duurzamer kunnen ondernemen. Wat dacht je bijvoorbeeld van afval scheiden of het reduceren van papier door de notulen niet meer op papier te schrijven maar in een online bestand. Hiermee creëer je ook meteen een back-up voor je bedrijf. In het bedrijfsleven wordt er tegenwoordig veelvuldig gebruik gemaakt van Google Drive. De perfecte manier om bestanden te maken, op te slaan en te delen. De bestanden gaan nooit verloren en ieder is met elkaar connected. Daarnaast kun je er ook voor kiezen op bepaalde items te huren. Zonnepanelen dragen bijvoorbeeld een behoorlijk steentje bij alleen is dit inderdaad een behoorlijke investering. Tegenwoordig kun je zonnepanelen ook huren waardoor dit veel aantrekkelijker wordt. Je kunt daarnaast ook een container huren voor het afval scheiden en zelfs technologie apparaten kun je lenen.

Categorieën: Nieuws

Geef een reactie