Steeds meer apparaten in je huis zijn aangesloten op internet. Natuurlijk denk je dan direct aan je pc of je laptop, maar ook je vaste telefoon, je televisie, je thermostaat en soms zelfs je koelkast zijn soms op internet aangesloten. Dit worden de komende jaren steeds meer apparaten. Dus je kunt maar beter zorgen voor een goed thuisnetwerk. Dit thuisnetwerk kun je met een UTP kabel redelijk gemakkelijk zelf aanleggen. UTP kabel is gemakkelijk online te koop en je kunt de UTP kabel zelf zo lang of zo kort maken als je zelf wilt. De UTP kabel moet dan natuurlijk voorzien worden van een stekker (of jack), maar ook dat kun je best zelf.
UTP kabel

UTP kabel heeft verschillende soorten, welke kies ik?

Je kiest altijd voor de beste kwaliteit kabel die voor handen is. Ga niet voor de goedkoopste variant, daar ga je ongetwijfeld spijt van krijgen. Voor een paar euro extra zit je de komende jaren goed. Dan heb je nog het verschil tussen een stugge en een soepele UTP kabel. Dat heeft niets te maken met de buigzaamheid, maar alles met de inhoud van de kabel an sich. Als je de kabel stript, zie je verschillende aders. Als je de aders stript en je hebt allemaal kleine koperen draadjes, dan heb je te maken met een soepele kabel. Zie je een solide draad in de ader? Dan heb je te maken met een stugge kabel.

Wanneer kies ik een stugge en wanneer een soepele UTP kabel?

Als je de UTP kabel gaat aansluiten op een wandcontactdoos of een andere vaste verbinding, dan is de stugge versie het best. Sterker nog, al die losse haartjes van een soepele kabel kun je niet eens aansluiten op een wandcontactdoos. De soepele kabel gebruik je om er een patchkabel van te maken. Je monteert er dan een RJ45 plug op.

Waar staan de letters UTP voor in UTP kabel?

Unshielded Twisted Pair. De kabel is dus verder niet afgeschermd door bijvoorbeeld een koperen of aluminium mantel. Dit maakt de kabel iets gevoeliger voor invloeden van buitenaf. Wil je een afgeschermde kabel? Kies dan in plaats van een UTP kabel voor een FTP kabel. Deze heeft dezelfde kwaliteiten, maar heeft een extra beschermlaagje. Voor je thuisnetwerk heb je deze kabel echt niet nodig. Thuis kun je prima toe met een onbeschermde kabel, dat is bijvoorbeeld anders op een (druk) kantoor. Laat je hierover informeren.

Categorie├źn: Nieuws

0 reacties

Geef een reactie