Als je op factuurbasis werkt dan loop je altijd een bepaald risico. Feitelijk financier je je klant door eerst werk te doen en daar later voor betaald te krijgen. In het gunstigste geval houdt je klant zich aan de betalingstermijn, maar in een slechter geval betalen ze veel later. En in het meest ongunstigste geval gaat een bedrijf failliet waarvan je nog geld moet ontvangen. Dit is een belangrijke oorzaak van de faillissementen die er binnen het MKB plaatsvinden. Het is dus verstandig goed naar dit risico te kijken en waar het kan uit te sluiten. In dit blog vertellen we meer ook hoe te handelen als een bedrijf failliet is waarmee je zaken doet.

Hoe te voorkomen dat een bedrijf failliet gaat waarmee je zaken doet?

Natuurlijk kan je het nooit 100% uitsluiten dat een bedrijf failliet gaat waarmee je zaken doet. Gedurende de tijd dat je samenwerkt kunnen er altijd zaken veranderen waardoor het ineens financieel slechter gaat met een klant waarmee je samenwerkt. De kunst is wel om te zorgen dat je dit zoveel mogelijk voorkomt en daar zijn zeker mogelijkheden voor. Veel bedrijven zijn aan de voorkant namelijk niet kritisch genoeg met wie ze zaken gaan doen. Verstandig is om een grote mogelijke nieuwe klant te checken op kredietwaardigheid. Dit kun je zelf doen door bijvoorbeeld gegevens op te vragen bij de kamer van koophandel. Rechtspersonen zijn namelijk verplicht om hun jaarrekening te deponeren bij de Kamer van koophandel. Zodoende kan je onder andere aan de balanspositie van het bedrijf goed zien of ze er financieel goed voor staan en kan je een inschatting maken of ze in staat zullen zijn om je factuur te betalen. Je kunt overigens ook door een professionele partij de kredietwaardigheidscheck laten doen.

Wat te doen bij een faillissement van een klant

Het kan helaas voorkomen dat een klant failliet gaat en je nog facturen open hebt staan. Het is dan wel goed om te weten wat je op dat moment moet doen. Niet altijd is het meer mogelijk om je vordering nog geind te krijgen, maar als je geluk hebt en er op tijd bij bent krijg je wellicht nog wat betaald. Belangrijk is om snel te weten wie de curator is. Dat is degene die op dat moment handelingsbevoegd is namens het failliete bedrijf. De curator gaat namelijk in beeld brengen wat voor uitstaande schulden er zijn. De curator moet daarom ook snel weten welke vorderingen jij hebt uitstaan. Mocht een vordering echt niet meer geind kunnen worden dan is het goed om te weten dat de BTW die je daarover afgedragen hebt weer teruggevorderd kan worden.

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een reactie