Bij biotechnologie denk je waarschijnlijk al gauw aan allerlei ingewikkelde processen die zich afspelen in laboratoria. Deels klopt dat ook wel. Maar biotechnologie bestaat al heel lang. Het wordt bijvoorbeeld ook gebruikt bij zoiets ambachtelijk als kaas maken. Biotechnologie omvat dus een breed terrein aan toepassingsmogelijkheden. In dit artikel kun je lezen waar je deze technieken zoal kan tegenkomen.

Biotechnologie: van bierbrouwen tot DNA

Dat biotechnologie gebruikt wordt voor bijvoorbeeld allerlei DNA onderzoek wist je waarschijnlijk al. Dat je het ook kunt inzetten voor het ontwikkelen van vaccinaties en andere medicatie is ook algemeen bekend. De term is ook vaak (negatief) in het nieuws geweest doordat het gebruikt wordt om dieren als zalm en kippen zo snel mogelijk op een ideaal gewicht te laten komen. Een ideaal gewicht om de dieren te kunnen slachten dus.

Maar met dit soort eenzijdige beelden doe je deze technologie geen recht. Bovendien klinkt het alsof het een moderne uitvinding is en dat is eigenlijk niet zo. Ook bij al eeuwen oude processen als kaasmaken en bierbrouwen is er sprake van biotechnologie.

Het gebruik van het leven

De term biotechnologie komt van een aantal Griekse worden die letterlijk betekenen: het gebruik van het leven. En dat is precies wat deze toepassing doet. Kijk bijvoorbeeld eens naar dat bierbrouwen of kaasmaken.  Bij deze bereidingswijze is sprake van fermenteren. Hierbij worden levende organismen zoals bacteriën en schimmels (bijvoorbeeld gist) ingezet om het doel, ons verkoelend biertje of onze heerlijke kaas, te bereiken. Dus eigenlijk niets nieuws onder de zon.

Moderne technologie

Natuurlijk gaat de moderne biotechnologie veel verder dan fermenteren. Modern is deze toepassing als er gebruik wordt gemaakt van recombinant DNA technologie. Hierbij wordt DNA van een organisme direct aangepast. Je hebt het dan over genetisch gemodificeerd organisme. Natuurlijk kun je hier lang en veel over discussiëren. De meningen over of dit goed is of niet zijn sterk verdeeld. Maar feit is dat deze technologie ons helpt medicijnen te vinden tegen moeilijk te genezen ziektes. Het kan zelfs helpen om bepaalde ziektes te voorkomen. Doormiddel van biotechnologie zijn er koeien gefokt die niet meer vatbaar zijn voor BSE. Dat komt ook de mensheid ten goede want dit virus leidt tot de Ziekte van Creutzfeld Jacobs als je besmet vlees eet.

Biotechnologie wordt op allerlei terreinen toegepast. Het is erg interessant je daarin te verdiepen. Duidelijk is wel dat de mens eigenlijk niet meer zonder kan.

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een reactie