Het omzagen van een boom, het kleiner maken van stukken hout voor de haard of simpel voor kluswerk; een kettingzaag kan voor vele dingen gebruikt worden. Er zijn echter veel criteria die moeten worden meegewogen bij het kopen van een kettingzaag, behalve prijs, merkbekendheid zijn ook zaken als onderhoud, gewicht, veiligheid, zwaardlengte, vermogen en het soort aandrijving van de kettingzaag belangrijk. Er zijn namelijk verschillende soorten aandrijvingen bij kettingzagen, ieder met zijn voor- en nadelen. In deze blog worden een aantal criteria uitgelegd waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een kettingzaag.

Soorten aandrijvingen

Er zijn drie soorten aandrijvingen bij kettingzagen. Allereerst zijn er elektrische kettingzagen, Deze hebben dus stroom nodig om te werken en zijn zodoende voorzien van een snoer. Het voordeel is dat deze kettingzagen over het algemeen goedkoper zijn. Het nadeel is dat je niet op een afgelegen plek deze kettingzaag kan gebruiken doordat je stroom nodig hebt. Bovendien moet je uit kijken dat je het snoer niet doorzaagt.

Als tweede zijn er kettingzagen die aangedreven worden door benzine. Deze hebben dus geen snoer nodig en zijn dus ook op meer afgelegen plekken te gebruiken. Echter vergt dit soort kettingzaag wel meer onderhoud en zijn dit soort kettingzagen over het algemeen iets minder veilig. Dit komt doordat de motor beweegt en ook flink warm kan worden.

Ten slotte zijn er kettingzagen die aangedreven worden door een accu. Deze zijn dus net als de benzine kettingzaag niet afhankelijk van stroom en kunnen naar plekken zonder stroom worden meegenomen. Echter moet een kettingzaag met een accu dus wel worden opgeladen, waardoor je een paar uur moet wachten voordat je weer verder kunt.

De zwaardlengte is het gedeelte van de kettingzaag waarmee je zaagt. Deze lengte kan variƫren tussen de 25 en de 40cm. Een langere zwaardlengte betekent echter ook een zwaardere kettingzaag. Een kettingzaag heeft ook onderhoud nodig. Zo moet het zwaard regelmatig een smeerbeurt krijgen. Er zijn kettingzagen waarbij dit automatisch gebeurt, maar hier betaal je natuurlijk ook voor in de prijs van de kettingzaag. Hierbij moet je wel in de gaten houden wanneer het olie reservoir leeg is, dat je deze dan weer vult. Bovendien moet je regelmatig de ketting spannen. Ook hiervoor geldt dat er kettingzagen zijn die dit automatisch doen, maar die zijn natuurlijk wel duurder. Een kettingzaag is natuurlijk een gevaarlijk gereedschap, dus er moet behalve de veiligheid van het apparaat zelf altijd aan beschermende kleding gedacht worden.

Categorieƫn: Nieuws

Geef een reactie